Min personliga uppfattning är att löpande underhållsverkning ska skötas av hästskötaren. Med 3V-metoden kan hästägaren hjälpa hästen få bättre barfotahovar än vad det duktigaste proffset klarar av den enkla anledningen att hovarna utvecklas mycket bättre av många små justeringar än av enstaka stora åtgärder. Rätt utförd leder 3V-metoden till att verkningsarbetet successivt minskar till några enstaka minuter per gång och hästen får ”stenkrossarhovar”.
Rehabiliteringsverkning (dvs förändring av hovformen) kan också utföras av hästägaren men det krävs mer kunskap om hur hovar egentligen fungerar än vad ”vanligt hästfolk” har och det är här Svenska Hovskolan kommer in i bilden. Det svåra är inte att utföra rehabiliteringsverkningen utan att veta vad man ska göra. Det är varken svårare eller mer riskfyllt att utföra en fångverkning än att verka vilken traditionellt verkad häst som helst. Fakta är att traditionell verkning ofta skapar mycket allvarligare skador än vad fång gör (på villkor att hästen inte har gått med orehabiliterade fånghovar mer än 2 år).
Obotliga diagnoser är oftast obotliga på grund av att man inte har rätt förklaring till vad som orsakade problemet och vad som egentligen har hänt i hoven. Så snart man åtgärdar den verkliga orsaken så brukar problemet inte vara obotligt längre.
Det är självklart att hovbensrotation är obotligt så länge man tror att hovbenet ska ”roteras upp” för att hoven ska bli frisk eftersom det aldrig har ”roterat ner”.
Traktstödsverkning är en av de absolut viktigaste delarna av hovvården men samtidigt det område där det finns minst kunskap ute på marknaden. Det finns till och med personer som är väldigt idoga med att påvisa sin egen okunnighet genom att hävda att det inte är någon idé att verka traktstöden på något speciellt sätt eftersom det inte går att rehabilitera tippade traktstöd. Jag tycker att det är lite konstigt att de inte har funderat på om de kanske själva gör fel eftersom andra ofta har gjort det men god framgång i flera decennier. Tippade traktstöd är den vanliga anledningen till utflytningar och det bevisas av att om man lyckas med rehabiliteringen av traktstöden så växer utflytningen bort av sig själva. Nu är det så att traktstöd som är tippade platt och har varit så länge faktiskt kan vara omöjliga att rehabilitera. Orsaken till detta ska jag visa bilder på lite senare. Traktstöd är en sådan där sak som är lätt att sköta men kan vara krångligt eller till och med omöjligt att rehabilitera. Felaktigt verkade eller overkade traktstöd kan leda antingen till utflytningar eller ”strålbenshälta” (navicular disease, vilket är lätt att avhjälpa).