Traditionell verkning är ofta farligare för hovarna än vad fång är. Skadorna på den här hoven hade skapats av en sk. ”utbildad hovslagare”. Min uppfattning är att hen bara kan ha varit utbildad i ett traditionellt beteendemönster och absolut inte i hur en hov är uppbyggd.
Skadorna uppkom när ”bärranden” höggs platt i enlighet med traditionella verkningsregler som hovslagarskolorna lär ut.
Hovslagaren har alltså successivt verkat bort den vävnad som saknas inom den gröna markeringen i tårna för att göra ”bärranden” platt.
Rehabiliteringsverkningen av en hov som denna går ut på att verka efter den gröna linjen, dvs. bara trakten och absolut inte ens det minsta lilla i tårna eftersom både skadan och känsligheten sitter där. Detta kommer naturligtvis att se väldigt konstigt ut.
Men det brukar bli mindre problem än man kan befara för hästens vikt belastar hoven enligt den blå pilen som med god marginal pekar inom den nya stödytan viket gör att hästen kommer att stå på den med tårna pekande upp i luften. Nu räcker inte detta för att skydda skadan vid överrullning och min erfarenhet är att om såren är förslutna (ingen infektionsrisk) så är boots med hårda sulor (utan mjuka iläggssulor) det som fungerar bäst. Om såren fortfarande är öppna så brukar man vara tvungna att gipsa hoven (gipset måste göras om minst var femte dag) till såren är helt förslutna och det inte längre finns någon infektionsrisk.
Jag har ägnat timmar år att försöka anpassa mjuka sulor i bootsen för att det ska bli bekvämare än hårda boots men det har inte fungerat för skadan är så hyperkänslig att även den minsta lilla beröring kan upplevas som ett stort problem.
Det tar väldigt lång tid för den saknade vävnaden att växa tillbaka så jag brukar säga att vi måste vara beredda på att det kan ta två år innan hästen är helt återställd men har vi tur och allt går bra så kan det gå på ett år. Detta gör att man måste ta sig en allvarlig fundering på om det är värt för hästen att vara under rehabilitering så länge.
Om rehabiliteringen kan få börja innan hovslagaren har verka hål på sulan så är det naturligtvis mycket enklare. Principen är den samma men traktsänkningen görs successivt.
Så här borde hoven se ut när den har vinklats tillbaka och den saknade vävnaden har vuxit ut igen.