Om NPA

Mina åsikter om NPA (negativ hovbensvinkel/bakåtlutande hovben).

Jag har hundratals bilder på kadaverhovar sågade efter verkning på hundratals kurser men inte en enda bild som verkligen visar NPA.
Även om NPA skulle finnas så förstår jag inte problemet för marken där hästarna lever och presterar är ju långt ifrån plan. Ibland lutar marken åt ena hållet och ibland åt andra hållet, ibland kliver hästen i en grop med halva hoven och ibland på en knöl. Det är ju inte så att hästar anstränger sig särskilt mycket på hårda plana underlag (hoppas jag).

Så här ser hoven ut när vi ser halva hoven men hela hovbenet.

Halva hoven men hela hovbenet. Tån borde ha varit kortad till grön linjen.
Hovbenshalvan som sticker upp är det äkta hovbenet från denna hov. Notera hur långt bak armarna når. Tån borde ha varit kortad till gröna linjen.

Och så här ser hovkapseln ut när vi har tömt den på allt innehåll.

Hovkapselns insida där hovbenet ska stå.
”Kötthoven” som omger hovbenet och passar i hovkapseln på föregående bild.

De som pratar om NPA som ett allvarligt problem hänvisar ofta till att hovbrosket skulle vara dåligt utvecklat men var sitter egentligen hovbrosket, och vad ska det göra för nytta?

Detta tvärsnitt är taget så nära ballarna det gick.

Så vad ska hovbrosket göra för nytta? När hoven belastas så trycks elastiska putan ned av kronbenet via strålen mot marken. När mottryck från marken uppstår så vidgar sig elastiska putan och trycker hovbrosken ut åt sidorna mot hovväggarna för att åstadkomma hovmekanism. Det som händer då är att hovkapseln vidgar sig i sin övre del och suger i sig blod. När hovväggen sedan avlastas så fjädrar hovvägarna in igen och blodet trycks ur hoven och tillbaka till benet.
Kan någon verkligen tro att hovbrosket som är så mjuk att det följer hovkapseln expansion och kontraktion i hovmekanismen skulle kunna ha förmågan att bära något av hästens vikt. Vid varje steg rör hovbrosket sig utåt och sedan inåt ändå ska det klara att bära last uppifrån…….För mig låter detta helt orimligt så det måste bara vara ett grundlöst påhitt.

Så var sitter hovbrosket fast? Hovbrosket sitter upptill på hovbenets armar och ska som sagt vara mjukt och föjsamt. På denna bild av ”hovbroskförbening” har det dock hårdat och som du förstår hindrar hovmekanismen. Allt ovanför det röda strecket ska vara mjukt hovbrosk.

Hovbroskförbening
Deformerat hovbrosk

Hovbrosk verkar kunna ta precis vilken form som helst. Bilden ovan visar mjukt hovbrosk som har fortsatt att växa hela vägen bak i hoven och sedan en bit till så att det vände och började växa framåt.

Hovbrosket minskar friktionen mellan elastiska putan och hovväggen.

Tanken är att hovbrosket ska täcka ytan mellan elastiska putan och hovväggen för att skydda elastiska putan mot nötning, precis som brosket i våra leder som skyddar bendelarna från att nöta på varandra.

Om det nu inte är ett svagt hovbrosk som gör hovens bakparti klent och ömtåligt vad kan vi tänka oss då? Eftersom bakpartiet mer eller mindre bara består av elastika putan låt oss titta på olika elastiska putor.

Det är väl självklart att en klen elastisk puta ger en klen bakdel av hoven medan en rejäl elastisk puta gör att hoven tål ”nästan vad som helst”. Det är periodvis mycket prat om varför elastiska putor kan vara så olika och om det går att få en elastisk puta att växa sig stor på en vuxen häst. De flesta förslag är att det beror på att elastiska putan inte har fått jobba när hästen var ung och hovarna växte eftersom hovarna då var för höga och strålen inte nådde ner till marken och kunde ge det mottryck som krävs för att ”motionera” elastiska putan men jag har aldrig sett eller hört några bevis för att så skulle vara fallet.
Det jag däremot har egen erfarenhet av är att en häst som nog kvalade in i för höga trakter och skor som ganska ung men skoddes av som 10 åring inte hade lyckats få sina elastiska putor att växa ifatt på ytterliggare 18 år trots barfota, mycket motion och låga trakter. Han slutade snubbla när känseln kommit tillbaka i barfotahovarna och han fungerade klockrent med boots. Barfota i skogen och på snälla vägar blev han en helt fantastisk ridhäst men han var ”känslig” på grusvägen hela sitt barfotaliv.

Summering: Om NPA inte bara beror på okunnig verkning och är ett verkligt problem så tror jag inte att det har med hovbrosket att göra men att klena elastiska putor är ganska vanliga ser jag tydligt i mitt bildbibliotek. Jag tror inte att det går att bygga upp en elastisk puta på en vuxen häst så där lär det nog vara boots som är bästa lösningen på besvärliga underlag och på unga hästar är det sannolikt otroligt viktigt att de får morionera sina elastiska putor så inga höga trakter och inga tjocka järnskor som avlastar/lyfter strålen där (heller).