Det finns tre olika sorters hovbölder:
- Hovböld som uppkommer när hästen slår i hovväggen. Denna typ av hovböld är den vanligaste och den vandrar själ i lamellranden upp till kronranden där den bryter ut. Detta tar vanligen 3-4 dagar men kan ta ända upp till 3 veckor. Det kan vara mycket besvärande för hästen under denna period. Bästa sättet att snabbapå denna läkning är ”grötomslag med jodopax” och rörelse.
När hovbölden bryter ut genom kronranden skapas en horisontell spricka när tillväxtzonen bryts. Denna spricka i hovväggen och kommer att följa med ner till marken. På perfekt fungerande hovar kommer denna spricka att läka/växa-igen från insidan men på andra hovar kan det bli så att den ”kanal” som bildades genom lamellerna när hovbölden vandrade upp förblir öppen (hovväggen sitter alltså inte fast från där hovbölden skapades och upp till sprickan). När nedre delen av denna kanal kommer ner till marken finns risk att hovväggen utanför kanalen bryts loss (risken minskar om tårna hålls korta).
2. Hovböld som kan skapas innanför sulan om hästen trampar på en sten som ger upphov till ett stort tryck på liten yta. Hästen brukar ”nicka-till” när det händer men sedan vara symptomfri. Denna typ av hovböld försluts genom att en ny sula skapas ovanför hovbölden som sedan successivt transporteras nedåt genom sulan av sulans naturliga återväxtprocess (den dör/exfolierar på undersidan och nyskapas på insidan precis som huden gör) tills den kommer ut på undersidan och ser då ut som en ficka fylld med jord. Ingen åtgärd krävs för denna naturliga process.
3. Hovböld på insidan av ett traktsöd. I princip är detta samma sak som hovböld under hovväggen men med skillnad att den inte vandrar upp till kronranden utan nedåt i lamellranden. Om en sådan här hovböld är stor kan hela traktstödet lossa. Detta ser gräsligt ut men kräver ingen annan åtgärd än att man klipper bort lösa delar. Det brukar ta 1-2 veckor innan det nya traktsödet börjar växa fram men sedan växer det väldigt fort så det gäller att vara uppmärksam så att man börjar verka det så snart det har nått ut till sulnivå så att det inte överväxer och trycks åt sidan av marktryck.
4. Det är nog så att det finns en fjärde sorts hovböld och det är den som kommer ut i ballarna men jag har aldrig lyckats dokumentera den så jag vet egentligen ingenting om den.
Hovböld ska alltid vara ”förstahandsdiagnosen” när en häst är halt på en hov. För att vara säker på diagnosen ställer du hästen på betonggolvet, kratsar ur hovarna, och låter den stå still tills den börjar avlasta (väga fram och tillbaka). Det är den hoven som avlastas som har hovbölden. När du ska kratsa hovarna så kommer hovböldhoven att vara lättast att lyfta. Om du vill veta var i hoven den sitter så tittar du på när hästen belastar hoven (sätter ner den) för det kommer att ske snett och med den sida där hovbölden sitter kommer att sättas i sist.
Den vanligaste typen av hovbölder (Typ 1) skapas när hovväggen utsätts för en deformation genom ett slag eller en extrem böjning av en för lång (utstickande) hovvägg.
Händelsen leder till att ett ”blåmärke” skapas i lamelläderhuden (lamellernas infästning i kötthoven). Blåmärket innehåller skadade celler som snabbt kapslas in (blir en ”böld”) för att sedan transporteras/vandra upp genom lamelläderhuden till kronranden. När detta sker skadas lamellernas infästning i kötthoven på den bredd som blåmärket/bölden har. Det kommer att bildas ett tomrum där hovbölden har vandrat förbi vilket gör att hovväggen inte kommer att sitta fast där.
När hovbölden har brutit ut genom kronranden så är problemet borta och hästen ohalt. Det finns inget behov av någon efterbehandling. Det tar vanligen ungefär 4 dagar för en hovböld att vandra till kronranden och bryta ut men detta är mycket beroende på hur mycket hästen är i rörelse. Ju mer hästen rör sig desto fortare kommer hovbölden ut. Om hästen får så ont av hovbölden att den står på 3 ben och vägrar att röra sig brukar Djävulsklorot (finns i alla hästbutiker) dämpa smärtan så mycket att de kommer igång igen. Den smärta hästen upplever vid hovböld är inte farlig, bara obehaglig, men rörelsen i hovkapseln är helt avgörande för att läkningsprocessen ska gå smidigt.
Som du ser på bilden ovan så vore det helt onaturligt att gräva ett håll i sulan för att dränera hovbölden nedåt, när den är på väg uppåt. Att låta hovbölden vandra och komma ut av sig själv lämnar inga kvarstående skador, typ hål i sulan.
När hovbölden har brutit ut genom hovväggens tillväxtzon skapas en horisontell spricka (lika bred som hovbölden var). Denna spricka, och hålet innanför, kommer att förflyttas nedåt med hovväggens tillväxt och när de har nått marken är hoven helt återställd. Naturligtvis var hästen fullt användbar redan från det ögonblick då hovbölden bröt ut genom kronranden.
Om hovbölden inte har brutit ut inom 2 veckor bör hoven röntgas så att hovbölden kan lokaliseras.